Sunday, July 12, 2009

Cerita Mama Abah

Asyik menaip tentang baby2 je kan.
Kali ni saya nak story tentang my beloved mama and abah.
Mereka berkongsi satu minat yang sama.
Tak dapat nak dinafikan lagi yang mama abah saya memang suka bercucuk tanam.
Pix atas ni di snap masa kat sebuah restoran dalam taman.
Tengok meja kami ni pun da taw.
Dikelilingi oleh juntaian pokok.
Sambil tunggu hidangan, mama abah xbenti2 sembang pasal pokok2 yang ada kat keliling tempat tu.
Kami berempat je masa ni.
Mama, abah, saya n adik.
Saya n adik dengar je sambil capture banyak2 gamba.
Cantek restoran ni.
Saya n adik first time datang la kiranya.
Tu yang macam rusa masuk kampung sket.

Back to my parents, minat depa ni dah makin menyerlah sekarang ni.
Since abah dah pencen, macam2 projek dia yang buat.
Yang tengah berjalan sekarang projek TANAMAN VANILA tu la.
Next projek sambil2 nak tunggu vanila matang which is 2 tahun abah nak tanam CABAI KECIK.
Harga dia kat pasaran sangat tinggi.
3rd plan nak jalankan TANAMAN TEBU.
Semua projek2 ni dijalankan di tanah kat kampung mama.
Kalo dari rumah lebih kurang sejam sampaila.

Mama pun tak kurang hebatnya.
Disebabkan mama masih bekerja, so dia melepaskan minatnya di kebun sekolah.
Hahahahaha.
Chekgu2 sekolah semua terkejut PK sampai2 sekolah g stor amek cangkul then gembur tanah kat kebun tue.
Actually kebun tu mama yang nak buat.
Kawasan mama adalah TANAMAN HERBA.
Sekarang ni mama asek kena jadi penasihat untuk hal2 tanaman.
hehehehehe.
I really proud of her.
Bila ngadu sakit confirm ada je cara tradisional yang mama taw.

Tu belum tengok laman rumah kami lagi.
Walaupun rumah teres tapi macam2 ada..=)

~i love both of them~

8 comments:

sabrosa said...

sakit kaki ni..ada ubta x??hehehe

ALUNAN TINTA said...

g jumpa mama=)

MariaFaizal said...

Akak & abang plan nak beli rumah yg ada tanah jugak as bila dah berusia nanti (jika umur dipjgan Allah insyaAllah..), boleh do gardening sama2 (ike your mom & daddy).

Isn't that sweet kan Tinta? :D

ALUNAN TINTA said...

so sweet tgk depa=)

rumah tepi tanah luas la.bley tanam2.

sabrosa said...

aaahh..amek corner lot la kak maria..

ALUNAN TINTA said...

tu ahh.corner lot untung sket.

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiii.....

Macam2 Adaaaaaaaaaa!!!!
Baguih berbakti pada tanah nih!!!

Tanam & Semai Kasih Sayang mereka Gua nak belajaw arrrrrrr!!!!

ALUNAN TINTA said...

hehehe..bley bro.blaja2=)