♥Translate♥

♥ DISCLAIMER ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog. Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

HAVE FUN ON MY BLOG

:)

♥ Travelog Cinta Kita ♥

♥ Dear Diary ♥

Daisypath Happy Birthday tickers

Sunday, April 27, 2014

Merindui zaman kegemilangan..

Rindu serindu rindunya nak berceloteh dalam blog kesayangan ni tapi apakan daya..line internet di sekolah sangat mencemburui. Blogger tak dapat masuk langsung. Kalau dapat masuk pun 2 3 minit je. Hurmm..hope lepas ni dapat tempat yang lebih baik. 

Bukan kata sekolah sekarang tak elok. Tapi saya cuma mengharapkan kehidupan yang lebih baik dan paling penting kehidupan bersama suami. Tak mudah untuk berjauhan dengan suami dan keluarga. Moga ada sinar yang lebih untuk kami suami isteri. 

Tengah-tengah malam macam ni pulak rasa nak update blog kann.hehehe. Idea nak bercerita ada tapi gambar-gambar pulak malas nak transfer. Haihh..tunggu line clear lah baru update lain.

Take care readers.
:)  

Saturday, February 15, 2014

Review Disember 2013

Entry ni dah berhabuk dalam draft gara-gara blogger tak boleh bukak sebulan!! Tensi...

Nak buat entry satu-satu tentang aktiviti sepanjang cuti sekolah lepas kahwin hari tu, memang tak sempat.huhu. Masa terlalu mencemburui. Lagi satu line internet dekat sekolah sangat slow. Nak pulak baru bawak laptop baru. Lambat sikit la dia nak biasa dengan wifi sekolah. Kalau laptop lama memang laju kalau bukak blog. 

Macam biasa la kan, pendahuluan selalunya keluar tajuk.hahaha. Ok, back to the topic. Ana akan review aktiviti sepanjang cuti bulan Disember lepas. Jadual kami suami isteri memang padat. Rasa macam tak sempat rehat langsung.huhu. Jom tengok aktivit kami.

1. Honeymoon @ Koh Samui, Thailand

 Alhamdulillah. Diberi sedikit rezeki untuk kami berdua jalan-jalan tengok tempat orang. Koh Samui adalah sebuah pulau yang sangat cantik. Untuk ke sana kena naik feri selama 1 jam 45 minit. Sangat berpuas hati dengan trip ni. Tempat jalan, hotel, makanan semua okay. Ada rezeki boleh jalan-jalan negara lain pulak :)

2. Tonton bola sepak

 Saya bukan peminat bola sepak atau mana-mana jenis sukan. Tapi sebab encik husband ajak tengk, layan ajer. Lepas balik dari Koh Samui, kami tidur Alor Star dulu sebelum balik Taiping. Malam sebelum balik Taiping sempat lagi g tengok bola. Pengalaman tengok bola, ermm..ok2 je. Sambil tengok bola, sambil on9 facebook, sambil whatsapp.hehehehe

3. Jalan-jalan Mydin Ipoh

 Yang ni pun masuk list.haha. Boleh jugak. Elok sampai dari kedah, terus mama ajak pergi Ipoh. Nak hantar mesin sulam servis. Dan terus jalan-jalan Mydin. Kalau masuk Mydin, tak sah kalau tak membeli.hahaha. Dapatla 1 raga. Mama happy, kami pun happy :)

4. Jalan-jalan Teluk Intan

 Ni adalah unplanned trip. Lepas kenduri menyambut cousin, Abah dapat kol Pak Teh (adik abah) masuk hospital Teluk Intan. Terus kami zass ke Teluk Intan. Keadaan Pak Teh stabil cuma kaki dia bengkak sebab kencing manis. 

Lepas gerak dari hospital, Abah bawak pusing-pusing Teluk Intan sebab ada orang tu 1st time datang Teluk Intan. Laki den la tu..hihi. Lepas pusing-pusing, acara wajib datang sini la. Makan mi jawa. Tengah dok tulis ni pun teringat2 rasa dia.hee :)

5. Honeymoon Taiping

Dekat tempat sendiri pun nak honeymoon?? Ponn bolehh :)
Mama hadiah percutian (cewahh) 1 malam di Hotel Taiping Perdana. Mama dapat baucer ni percuma sebab masuk saham hotel ni. So dapat la kami merasa tido hotel yang superb ni. Lepas check in, petang tu kami keluar jalan-jalan Taman Tasik. Main kayuh itik. Dah berkurun tak main benda alah ni.hehe. Malam pulak kami bersteamboat dengan family. Steamboat dekat hotel ni jugak. Harga berpatutan la. Standard harga steamboat.hehe. Esok tu check out then terus shot ke rumah member hubby.

6. Honeymoon Cameron Highlands

Kemain banyak ko honeymoon ye.hahahaha. Cameron adalah tempat wajib dilawati setiap tahun bagi keluarga saya. Dan bila ada ahli baru dalam keluarga, Mama Abah harus bawak mai jalan sini. Walaupun dah selalu jalan-jalan Cameron tapi perasaan eksited tu tetap ada. Tambah-tambah ada husband pulak kan.kikikiki. Tak banyak sangat tempat-tempat yang kami pergi. 
MARDI, Teh Boh, Kampung Setia (makan eskrem strawberi) dan pasar malam Brinchang. Ada rezeki kita pergi lagi.

7. Wedding tour

Hujung tahun lepas pesta kenduri kahwin. Termasuklah diri I ni. So sebelum kahwin memang tak sempat nak pergi mana-mana. Lepas dah settle majlis dua-dua belah barulah kami buat list kenduri mana boleh pergi, kenduri mana tak boleh pergi. Ni sebahagian daripada kenduri yang kami attend. Kepada yang kami tak pergi tu, minta maaf bayak2 noo.

Status baru 2014 : Married
~Syukur Alhamdulillah~

Wednesday, January 1, 2014

Throwback 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2014

Alhamdulillah. Syukur dengan nikmat yang Allah bagi sepanjang 24 tahun ni. Tahun 2013 merupakan tahun pertama saya bebas dari gelaran seorang pelajar. Namun tahun tu juga bermulanya kehidupan baru. Banyak peristiwa besar yang berlaku dalam 2013. Moh kita imbau sikit-sikit.

04.04.13
Sebelum ni semua lepasan maktab akan interview untuk dilantik. Tapi SPP buat sistem baru pulak. Ada interview dan penilaian khas. Saya tergolong dalam penilaian khas. Dijalankan di Hotel Bayview Penang. Semua berjalan lancar. Lebih kurang tengahari tamat.

28.05.13
Hasil penat lelah 5.5 tahun belajar di Perlis, saya berjaya menggenggam segulung ijazah. Ecehhh..ayaaatt. Alhamdulillah. Syukur sangat atas kejayaan ni. Moga ada lagi kejayaan-kejayaan seperti ni dimasa akan datang. Amin.

01.07.13
Perancangan Allah tiada siapa yang tahu. Hampir 80% batch saya ditempatkan di Sabah & Sarawak. Saya redha dan terbang ke Sarawak dengan niat untuk bekerja hanya kerana Allah walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarga. Nak pulak dapat sekolah pedalaman. Saya memang redha....

11.08.13
Setelah hampir 6 tahun mengenali Si Dia, akhirnya kami mengikat tali pertunangan. Saya bersyukur ditemukan dengan dia. *feeling blessed* :)

23.11.13
Syukur yang tidak terhingga. Dengan sekali lafaz, sahlah saya menjadi isteri kepada cinta hati, Hamzah Abdul Mutalib. Allah temukan saya dengan lelaki yang sempurna di mata saya. Lelaki yang sentiasa buat saya ketawa. Moga ikatan ini kekal hingga ke syurga.


Moga setiap langkah perjalanan selepas ini diberkati Allah.
Berusaha untuk menjadikan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya.

Buat suami tercinta, kuatkan hati, kuatkan iman untuk menempuh dugaan ini. Moga ada sinar yang lebih indah untuk kita tahun ni. Love u much2 more :)

p/s : tuan tanah dah balik sarawak..so lepas ni boleh la update cerita cuti-cuti cinta yang tertangguh pulak..hehehe

Tuesday, November 26, 2013

Officially His Wife

23.11.2013
Dengan sekali lafaz, sah saya menjadi miliknya.
Syukur atas kurnia-Mu.

Newly married :)

p/s : in sha Allah kalau berkelapangan akan disusuli dengan cerita majlis nikah & walimah. Kalau busy, tunggu balik Sarawak baru up story.

Friday, November 8, 2013

Dilema B2B...

Boleh kata setiap blog B2B mesti ada entry ni. Entry tentang apa?? Ofkos la tentang dilema untuk pilih jenis tudung waktu akad nikah. Nikah upacara yang wajib dalam sebuah perkahwinan. Mestilah kita nampak perfect kan. Setiap orang mesti nak perkahwinan yang sempurna. Sebelum ni dah pernah fikir tentang tudung nikah ni tapi rasa macam kena fikirkan semula.haha.

Why??

Sebabnya saya akan buat shawl sendiri. Kain pun dah beli tapi saya sendiri tak tahu kain shawl tu matching ke tidak dengan baju nikah. Baju nikah saya warna baby blue yang memang baby sebab warna dia soft sangat. Rasa macam kain untuk shawl tu macam terang sangat over daripada baju. Hurmm..

Lagi satu saya fikir macam simple sangat pulak kalau pakai shawl kosong. Trend sekarang kan blink2 dengan manik pearl lace bagai kan. Dan lagi satu faktor saya rasa attire saya simple sebab baju saya jenis peplum dan ada beading di pinggang dan hujung lengan saja. Tapi less is more kan.hehe.

Kalau saya dapat shawl ni, confirm tak fikir dah pasal tudung nikah.huhu

Teringin jugak nak pakai yang sarat macam ni tapi susah nak cari warna yang matching dengan baju..hurmm..

...tak boleh nak buat apa sebab dok terperuk dalam hutan ni..tak sabar nak balik next week. Nak tengok preparation wedding..nak tengok semua benda yan orang lain tolong settlekan..thank you so much family..
:(

Tuesday, November 5, 2013

Novel VS Drama

Sekarang memang banyak drama yang diadaptasi daripada novel. Mungkin sebab novel ni mempunyai jalan ceria yang pelbagai dan setiap novel dah ada peminatnya ersendiri. Tapi bagi saya, bila ada drama nak tayang baru saya kelam kabut cari novel tu.haha. Okay, ni adalah 2 drama yang saya tengah follow sekarang. Check it out :)

1. LOVE YOU MR ARROGANT

Drama ni ditayangkan setiap hari Isnin-Khamis jam 7.00 - 8.00 malam. Saya baru je lagi ikut cerita ni dan rasa macam menarik pulak. Tapi saya tak sempat nak cari novel ni. Layan drama jela sebab minggu ni dah nak habis. 

Teraju utama drama ni. Hero handsome, heroin cantik.
Like Like Like
:)

2. JODOH ITU MILIK KITA

Novel ni saya dah beli online. Tapi tak baca lagi. Sibuk pulak dekat-dekat nak cuti sekolah ni. Apa-apa pun layan drama dulu. 

Teraju utama drama ni Tiz Zaqyah dan Farid Kamil.
Drama ni seronok tapi asyik sedih je hero & heroinnya.haihh..
Apa-apa pun, thumbs up :)

Thursday, October 31, 2013

RIMUP @ SK Nanga Beguang

Tarikh : 29 Oktober 2013
Tempat : Sek Keb Nanga Beguang

RIMUP adalah singkatan bagi Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan.
All about perpaduan antara kaum
Jadi ini kali pertama saya akan ikuti program di sekolah lain.
*ermm..2nd time sebenarnya*
Awal pagi murid-murid dah pergi bersama GB & 2 org guru.
Kami yang lain tengahari baru gerak.
Kiranya pergi guna 2 bot.
Ada 3 sekolah yang terlibat semuanya.
SK Nanga Dalai, SK Nanga Beguang & SK Nanga Temalat.
Proud to be one of them.
:)

Bersama guru-guru SK Nanga Dalai (baju hijau) yang dah nak bertolak balik. Mereka kena gerak awal sebab perjalanan nak balik sekolah makan masa 3 jam dengan menaiki perahu ye. Sebabnya air sungai cetek. Kalau air sungai dalam 2 jam. 
*boleh kebas sendi-sendi duduk dalam perahu 3 jam.huhu*

Bersama guru-guru tuan rumah, SK Nanga Beguang (baju ungu). Tiba-tiba sesat sorang murid sekolah I.haha..layankan ajerrr. Yang lelaki-lelaki baju biru dan merah tu dua-dua penyokong kuat Red Warrior yang dah tak sabar nak pindah ke isteri masing-masing. Dua-dua baru dapat baby girl.

Ermm..apa lagi ye nak cerita. Kami guru-guru ada jugak perlawanan bola tampar antara guru dan staf. Saya pun join jugak. Boleh jugak main walaupun tah tahun bila last main bola tampar. 

Enjoy the day. Murid happy, cikgu happy.
:)